het-arubahuis

Persberichten

Premier Eman in dialoog met Arubaanse studenten

Den Haag\Rotterdam – De minister- president van Aruba wil de komende regeerperiode nadrukkelijker aandacht besteden aan de portefeuille-onderdelen Innovatie en Wetenschap.

De bedoeling is daarbij jongeren te stimuleren mee te denken over de toekomst van Aruba en innovatieve ideeën aan te dragen. Tijdens zijn werkbezoek aan Nederland is de minister-president in gesprek gegaan met in Nederland wonende Arubaanse studenten en young professionals om hen uit te dagen innovatieve projecten te bedenken.

Tijdens een brainstormsessie kregen studenten de mogelijkheid om hun ideeën te delen met de minister-president. De geuite ideeën zijn gericht op het duurzamer maken van het eiland zoals het beschermen van de prachtige natuurgebieden, het scheiden van afval en het gebruiken van koel zeewater voor het opwekken van energie. Ook is gesuggereerd om in Aruba een kenniscentrum op te richten met de ondersteuning van instituten uit het buitenland, zoals de Harvard University en TNO Delft. Ook is er gepleit voor meer openbaar vervoer in Aruba en het invoeren van één maatstaf in het Koninkrijk bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

De genereerde ideeën worden door de premier en het kabinet verder verkend. Uiteindelijk doel van de premier is om de studenten te laten terugkeren naar Aruba zodat zij zelf een wezenlijke bijdrage kunnen gaan leveren aan de samenleving. De premier benadrukte dat de visie van de Arubaanse regering is om een derde economisch pijler te ontwikkelen, die uiteindelijk kansen biedt aan afgestudeerde Arubanen. Als voorbeeld noemde premier Eman de vestiging van TNO Delft in Aruba. ‘Het begon met een kantoortje met daarin alleen de directeur van TNO Cariben. Ondertussen werken er 10 mensen bij de vestiging van TNO in Aruba, waarvan de meeste Arubaanse professionals zijn´, aldus Eman.

 

 0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 001  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 002  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 003  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 004  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 005  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 006  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 007  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 008  0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 009

0300 Brainstorm sessie Arubaanse studenten 010