het-arubahuis

Guillfred Francis Besaril

Foto website

Guillfred Francis Besaril werd geboren op 9 januari 1974 te Savaneta, Aruba. Eerst verliep Besaril zijn Mavo aan het John Wesley College en daarna de Havo aan het Colegio Arubano. Op 1 december 1993 trad hij in dienst bij het Korpspolitie Aruba om vervolgens per januari 1994 deel te nemen aan de opleiding tot politieagent aan de Politieopleidingsschool te Lago Heights, in Aruba. Besaril begon als adspirant agent terwijl hij de politieopleidingsschool volgde. Na het behalen van de politiediploma ging Besaril aan de slag als agent bij de Geüniformeerde Dienst om vervolgens in 1997 te worden overgeplaatst bij de Sectie Georganiseerde Criminaliteit. In zijn politie-carrière van meer als 20 jaren vervulde hij recherchewerk bij diverse secties binnen het politiekorps. Uiteindelijk klom hij tot de kaderfunctie van Specialist binnen de Bario Regie van de Arubaanse Politie Organisatie.

In 1999 kwam Besaril naar Nederland voor een studie Opleidingskunde (Bachelor in Training & Human Development) aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hierna keerde hij terug naar het Arubaanse politiekorps. Tussen 2009 en 2013 was Besaril voorzitter van de Arubaanse politievakbond “Sindicato di Polis Arubano” (SPA).

Bedoeld voorzitterschap was de prelude voor de overstap naar de politiek welke per November van 2013 plaatsvond. Besaril werd gekozen tot Statenlid namens de Fractie van de Movimiento Electoral di Pueblo (MEP). Na de installatie van de nieuwe Statenleden na de verkiezingen van september 2017 is Besaril gekozen tot Voorzitter van de Staten van Aruba. Op 20 november 2017 wordt Besaril benoemd tot de Gevolmachtigde Minister van Aruba in het kabinet Wever-Croes I.