het-arubahuis

Oranjestad/Darwin - De uit Aruba afkomstige Javier Sint Jago die deel uitmaakt van het Nuon Solar Team dat in Australië aan de World Solar Challenge deelneemt, is de eer te beurt gevallen om als eerste achter het stuur van de Nuna6 te kruipen.

Dat betekende dat de 25-jarige TU-student de fragiele zonnewagen veilig door het drukke stadsgewoel moest loodsen want voor het wereldkampioenschap zonneracen wordt het verkeer niet stilgelegd. Hij deed het uitstekend. Hij ging niet alleen de op pole-position gestarte ploeg van de TU Twente voorbij maar achterhaalde na zo'n 100 km ook titelverdediger Tokai University uit Japan.

Om 8.30 uur gistermorgen verschenen 36 teams uit 20 landen aan de start in Darwin voor de 3.000 kilometer lange race dwars door de woestijn naar Adelaide aan de zuidkust. Elke dag om 17.00 uur wordt de race stilgelegd. De ploegen overnachten in de berm op de plek tot waar zij op dat moment zijn gekomen om daar de volgende dag de race te hervatten. De deelnemers hebben tot zondag de tijd maar naar verwacht zullen de eerste donderdag de finish bereiken. 

Voor het Nuna-team met ex-astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels als coach staat er veel op het spel: Van de vijf eerdere races werden er vier gewonnen maar twee jaar geleden werd het afgetroefd door Tokai. Afgaande op de eerste racedag steken drie teams met kop en schouders uit boven de rest. Het was gisteren voortdurend stuivertje wisselen tussen de wagens van de TU Delft, Tokai en de University of Michigan.

 

Javier_Sint_JagoNuna6_-_03Nuna6_-_02Nuna6_-_01

Een relaxed ogende Javier Sint Jago meldde dat de Nuna6 waaraan hij zelf een jaar heeft meegesleuteld 'een genot is om te rijden', ondanks dat de temperatuur in de cockpit opliep tot boven de 50 graden. De zonnewagen bleek nauwelijks gevoelig voor de straffe zijwind. De Arubaanse student werd na 317 km bij de eerste controlepost afgelost. Ook daarna bleef het een nek-aan-nekrace.

Om 17.00 uur zat dag één erop. Michigan was met een afgelegde afstand van 715,9 km het verst gekomen, op vijfhonderd meter gevolgd door Tokai en daar weer enkele meters achter het Nuna-team met een gemiddelde snelheid van 89 km. De beste van de rest was Twente op 633,5 km. De Green Maniac uit Korea is hekkensluiter met 223 km.